Katsaus nuoren naisen muotoilemaan maailmaan.


Portfolio

Lamppu Lamppu Lamppu Lamppu


perjantai 11. tammikuuta 2013

Säästölipas

Saimme opettajaltamme Markku Pakkaselta uuden, mielenkiintoisen tehtävän: suunnittele eläinaiheinen säästölipas, maksimimitat 100x100x50mm, ja jonka molemmat kyljet on oltava suorat.
Muotoilun tyylinä pelkistetty, puhdaslinjainen suomalainen muotoilu, ja materiaalin on tuettava muotoa ja/tai aihetta. Koska muoto on yksinkertainen, on huolellinen pintakäsittely tärkeää.
Emme tosin valmista täysin toimivaa säästölipasta, vaan vain yksinkertaisen, täyttä puuta olevan proton, sillä aikaa on vain viikko.

Heti tehtävänannon saatuamme paloin halusta päästä töihin. Kävelin suoraan varastoon hakemaan itselleni materiaalia, jonka jo tiesin: Zebrano. Halusin sitä sen hieman likaisen, maanläheisen tunnelman ja sen kauniiden, voimakkaiden raitojen vuoksi. Päässäni pyöri kaksi vaihtoehtoa eläinhahmoksi: tiikeri tai sarvikuono. Lopulta päädyin sarvikuonoon, sillä Zebrano puulajina tuo tuotteeseen savanninmaista tunnelmaa. Sarvikuono on myös huomattavan paljon kauniimpi ja tunnistettavampi yksinkertaistettuna.

Zebranoa

Aiheen päätettyäni pääsin aloittamaan luonnostelun.


Luonnoksissani hain sarvikuonon muodosta pääkohtia, ja niiden pohjalta piirsin useita otuksia. Kuvat menevät järjestyksessä vasemmalta oikealle: 3, 1, 4, 2, eli kehityskaari on selkeä. Viimeisenä päädyin seuraavaan muotoon:


Tämän pohjalta lähdin työskentelmään Solidworksilla. Muoto oli yksinkertainen luoda, ja koska tuotteesta tulee yksinkertainen, oli mallintaminen ripeää. Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen, seuraavana odottaakin prototyypin valmistaminen.


Prototyyppiä varten tulostin 1:1 kuvan sarvikuononi sivuprofiilista, ja liimasin sen kiinni aihiooni. Sahasin muodon esiin vannesahalla, ja hiomossa tasoitin jäljen nauhahiomakoneella. Käsinhiomalla viimeistelin pinnan sileyden ja vaikeat alueet hioin pienoisporakoneen avulla. Pienoisporakoneella syntyi myöskin kolikkoreikä. Pinnan käsittelin värivahalla, ja työni oli tullut päätökseen. Lopputulos on mielestäni kaunis, elegantti ja viimeistelty, säästölipas aikuiseen makuun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti